Taanka Friends - Judit Rózsa, founder of Amoni Vintage

Taanka Friends - Rózsa Judit, az Amoni Vintage alapítója

Rózsa Judit szenvedélye a régiség - a régi tárgyak iránti rajongása a tavalyi év tavaszán indult Amoni Vintage Shop formájában öltött testet. A bolt instagram oldalára és gyönyörű budai showroomjába ellátogatva bepillanthatunk Judit személyes ízlésébe, válogatott kincseibe és számos ötletet, inspirációt is kaphatunk a régi tárgyak kortárs újrahasznosítására. Judit beleszeretett egy Nazra kabátunkba, így kapóra jött az alkalom a személyes találkozásra és egy klassz beszélgetésre, amelyet most veletek is megosztunk. 

A régi darabok már gyerekkora óta meghatározóak voltak Judit számára, természetesen nőtt össze élete a vidéki, népi kultúra tradicionális tárgyaival. Nagypapája kárpitos volt, izgalmas közös órákat töltöttek a kárpitosműhelyben: ismerkedtek a szerszámokkal, bababútort készítettek, Judit szeretettel emlékszik erre a miliőre. Nagymamája kézzel szövött lenvászon szekérponyváját a mai napig használja, vásárokon ezzel teríti le a több folyóméter hosszú standját. 

Az Amoni Vintage vállalt célja tovább éltetni a hagyományos vidéki kultúra tárgyvilágát és megmutatni azokat a tradicionális értékeket, amelyet ezek képviselnek. Juditot a szenvedély hajtja és közben a vásárlók, érdeklődők visszajelzései - nagyon széles korosztályt felölelve - azt bizonyítják, hogy igény és szükség is van arra, amit képvisel.

Különleges hangulatú művészlakásába kezdett el nagyjából tíz évvel ezelőtt a régi polgári miliőnek megfelelő bútorokat, tárgyakat, kiegészítőket keresni, és később gyűjteni. Ebben az időszakban kezdett kialakulni a régi, kézműves bútorok és kiegészítők iránti elkötelezett szenvedélye, amelynek eredményeképp aztán sorozatgyártott holmi már szinte nincs is körülötte. 


“Ma már kevesebbet, de sokal átgondoltabban vásárolok - mondja - szinte nincs is olyan tárgyam, amire nincs szükségem, amit viszont használok, annál fontos számomra, hogy minőségben, esztétikában olyan legyen, ami boldoggá tesz.”

Egyre több időt töltött bolhapiacokon mígnem azzal szembesült, hogy már jóval több a tárgy, a kincs, mint amennyi az új lakásba szükséges. Teljesen elragadta a régi szép tárgyak világa, menthetetlenül beleszeretett,és hamar szenvedélyévé vált ez a fajta kutatás és kincskeresés. Egyszercsak azt vette észre, hogy kellett már egy raktár és egy idő után elképzelhetetlenné vált számára, hogy ezzel ne kezdjen valamit komolyabban, hiszen a raktárnak gyűjtögetni ezeket a csoda kincseket értelmetlen volt, ráadásul épp ezzel egyidőben vált láthatóvá az instagramon a régiség kereskedelem feltörekvő trendje - hát belevágott.

A Rózsadombon található különleges hangulatú showroomban a népi kultúra tárgyvilágának különleges és izgalmas szelekciója várja a látogatót - kerámiák, fa tárgyak, konyhai eszközök, dísztárgyak és mindenféle lakberendezési kiegészítők lenyűgözően széles és kitűnő ízléssel összeállított válogatása, ami azonnal beszippantja a látogatót, aki a különleges tárgyak mellett itt inspirációt is gyűjthet, hogyan lehet harmonikusan együtt élni ezekkel a régi tárgyakkal, milyen kortárs funkciókkal lehet nekik új életet adni, megmutatni a létjogosultságukat egy más közegben, átörökíteni őket kortárs élethelyzetekbe.

Azok a kedvenc tárgyaim - meséli Judit - amelyeken persze látod, hogy régiek, de első pillantásra nem tudod megmondani, mi lehetett az eredeti funkciójuk. Különlegesen mívesek, szépen kidolgozottak ezek a darabok, csodálatosan izgalmas elmerülni abban a világban, amit mi már nem ismerhetünk, amikor még sokkal egyszerűbben éltek az emberek, mégis megadták a dolgoknak a módját. Nagyon szeretem a régi szakmákhoz kapcsolódó eszközöket, szerszámokat, kellékeket. A szakmai hagyatékok nagyon izgalmasak és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetések különleges élményeket nyújtanak. Nagyon sok tárgynál a megmunkálás apró részleteit, tökéletességeit, vagy épp tökéletlenségeit szeretem, az anyag szépsége varázslatos számomra, ahogy a fa, vagy a kerámia megérik idővel, amikor látható rajtuk a kor.“

Látogassatok el az Amoni instagram oldalára, vagy budapesti bemutatótermébe és ismerkedjetek meg ezzel a különleges világgal, amit mi azonnal megszerettünk, hiszen a tradicionális kultúra értékei, a kézzel készített tárgyak varázsa és egyedisége számunkra is mind olyan értékek, amelyet szívből képviselünk.

Vissza a blogba