Kantha embroidery, stiches on Kantha jacket handmade from India

A javítás művészete: Utazás időben és Sashiko, Kogin, Boro, Rafoogari és Kantha technikáján

Fedezzük fel a javítás lenyűgöző világát, és fordítsuk figyelmünket az időtlen javítási mesterségre. Fedezze fel Sashiko, Kogin, Boro, Rafoogari és Kantha történetét egy örökséggel és innovációval átitatott időtlen gyakorlat, miközben felfedezzük a javítás lelkét, és utazást teszünk lenyűgöző történetében ebben a bejegyzésben.

 

Mi az a Mending?

A javítás az a művészet, amikor valamit megjavítunk vagy kijavítunk. Különféle technikákat foglal magában, beleértve a varrást, a hímzést és a patchwork-et. A kijavítás nem csupán egy szakadás javítását jelenti; az elhasználódott tárgyak helyreállításáról és újra használhatóvá tételéről szól. Legyen szó egy dédelgetett Kantha kabátról vagy a nagymamától örökölt paplanról, a javítás új életet lehelhet ezekbe a tárgyakba, és visszaadhatja korábbi dicsőségüket.

A javítás története

A javítás ősi gyakorlat. Mély gyökerei vannak az emberiség történelmében. A gyors divat előtti időkben a ruhakészítés – mint a Kantha paplanok – gondos folyamat volt, amely szakképzett kézművességet igényelt. A ruhakészítés jelentős idő- és erőforrás-befektetés volt. A mai naptól eltérően a ruhákat egyetlen szezon után sem dobták el. Gondosan gondozták és megbecsülték. A javítás elengedhetetlen készség volt, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy meghosszabbítsák ruhájuk élettartamát, és a legtöbbet hozhassák ki korlátozott szekrényükből. Nemzedékeken át öröklődött, és férfiak és nők egyaránt finomították a javítás művészetét.

Bár a történelmi feljegyzések korlátozottak lehetnek, a javítás továbbra is elterjedt gyakorlat a különböző kultúrákban, amelyek mindegyike egyedi technikákat és esztétikát fejleszt a javítás művészetében. Nézzünk néhány figyelemre méltó példát.

A látható és a láthatatlan javítás megkülönböztetése:

A javítás alapvetően két fő kategóriába sorolható: látható és láthatatlan javítás .

A láthatatlan javítás magában foglalja az anyag bonyolult újraszövését a ruhadarabok zökkenőmentes javítása érdekében, így a javított terület szinte észrevehetetlen elölről. Ezzel szemben a látható javítás a javítást a tervezés látható elemeként öleli fel. Lehetőséget ad a kreatív kifejezésre, és gyakran olyan díszítő formát ölt, mint a Kantha paplanokon. A látható javítás viszonylag kevésbé időigényes, és lehetővé teszi az egyének számára, hogy személyes stílusukat beépítsék a javítási folyamatba. Az olyan technikák, mint a Sashiko vagy a Kantha varrás, az utóbbi időben elterjedtek, egyedi és művészi megközelítéseket kínálva a javításhoz.

Kantha hímzés látható a Kantha kabáton
Kantha hímzés
Forrás: https://taanka.hu/hu/collections/nazra-jackets

A Sashiko a japán hímzéstechnika, amely az utóbbi időben nagy figyelmet kap a nyugati világban. A név japánul „kis szúrást” jelent. A Sashiko a szövet javításáról és megerősítéséről szól egy egyszerű futóöltéssel. Az Edo-korszak óta létezik (az i.sz. 1603-tól 1867-ig), és egyik meghatározó jellemzője a gyönyörű kék ​​indigó szövet használata.

sashiko, kantha kabát
Sashiko
Forrás: http://www.metmuseum.org/art/collection/search/50806

Egy másik lenyűgöző japán technika a Kogin . Japán északi régióiból származik. Koginban a kézművesek számolt cérnát használnak a ruhadarabok befejezésére. Csakúgy, mint a Sashiko, ez is arról szól, hogy szuperprecíz legyen az öltések számával.

a kantha öltésekhez hasonló kogin öltések
Kogin
Forrás: https://www.romordesigns.com/shop/kogin-counted-thread-embroidery-class-and-kit

A Boro , a harmadik fantasztikus japán hagyomány, amelyet ebben a bejegyzésben felsorolunk, arról szól, hogy sűrű foltokat használjunk, hogy a ruhákat hosszabb ideig vagy kényelmesebbé tegyük. Ez arról szól, hogy a lyukakat vagy szakadásokat szövetdarabokkal takarja el, és egyszerű futóöltésekkel összevarrja. A Boro darabok olyan erősek, hogy generációkon át kitartanak! És gyakran gyönyörű kék ​​indigó anyagból készülnek feltűnő fehér öltésekkel. Ez csak egy a sok lenyűgöző módszer közül, amellyel az emberek a történelem során és a világ minden táján javították a ruhákat.

a kanthához hasonló bóröltések

Boro
Forrás: https://www.capitalquilts.com/module/class/222815/the-art-of-boro-stitching

A Kantha hímzés, egy hagyományos indiai mesterség, magában foglalja a régi szövet rétegeinek összevarrását, hogy új textíliákat, például paplanokat és takarókat készítsenek. A technika a javítás átalakító erejét ünnepli, a "rongyokat" értékes és gyönyörű alkotásokká alakítva.

Kantha kabát, kantha hímzés
Kantha
Forrás: https://taanka.hu/hu/collections/nazra-jackets

A szintén Indiából származó Rafoogari a ruhajavítás látható és láthatatlan módjainak összefonásáról szól. A gyakran „a ruhák gyógyításának” művészeteként emlegetett Rafoogari kézművesek könnyedén kombinálják a hímzést a finom javításokkal. Különösen híresek arról, hogy képesek életre kelteni a becses pashmina kendőket.

a kanthához hasonló rafoogari

Rafoogari
Forrás: https://www.architecturaldigest.in/content/priya-ravish-mehra-rafoogari/

A javítás előnyei

A Javítás a praktikum és a kreativitás egyedülálló keverékét kínálja, így több szempontból is előnyös. Először is, a ruhajavítás művésziségét ünnepli, a hibákat jellegzetes jegyekké alakítva, amelyek a rugalmasságról és a gondoskodásról mesélnek. A javítások büszkén bemutatásával a látható javítások elősegítik a fenntarthatóságot, ösztönözve az eldobható divatról való elmozdulást a ruházat ápolására és megőrzésére. Ezenkívül a látható javítás elősegíti az örökséggel és a kultúrával való kapcsolat érzetét, mivel az olyan technikák, mint a Boro és Kantha hímzés, kiemelik a különböző társadalmak gazdag hagyományait. A látható javítás lényegében nem csak a ruha élettartamát hosszabbítja meg, hanem közben a kreativitást, a fenntarthatóságot és a közösségi szellemet is fejleszti, ezért szeretnénk Önöket arra biztatni, hogy amennyire csak lehetséges, javítsák meg a ruháikat.:)

Vissza a blogba